Cvičím a nehubnu...Proč?

25.01.2013 10:39

 

Pokud cvičíte a nehubnete, v žádném případě se snahou nepřestávejte – nejste jediný/á s tímto problémem a rozhodně s tím lze něco dělat.

V případě, že dodržíte několik ověřených doporučení, brzy můžete díky cvičení a přiměřenému jídelníčku opravdu hubnout.

 

Zde jsou 3 možné příčiny, proč se Vám nedaří snížit hmotnost i přes pravidelné cvičení:

1) Příliš se upínáte na samotnou váhu – to není jediný ukazatel hubnutí. Při cvičení očekávejte kromě úbytku tuku také přibývání svalů – a ty mají také svou hmotnost.

Může se stát, že budete spalovat tuk, zároveň nabírat svalovou hmotu a ve výsledku se váha měnit nebude. Měřte tedy hubnutí nejen na váze, ale také na mírách (kolem pasu atd.) a na celkovém vzhledu postavy, případně na procentech tuku v těle.

2) Druhým důvodem, proč nehubnete, může být nesprávná forma pohybu. Pro rychlé spalování tuků cvičte tzv. kardio cviky – tj. delší (alespoň 30 minut v kuse), méně intenzivní zátěž, např. Zumba, spinning, lehký běh, cyklistika, plavání apod. Abyste se ujistil(a), že cvičíte opravdu ve správném tempu, měřte si tep a udržujte ho na 60 % maximální tepové frekvence.

Kolik je Vaše maximální tepová frekvence? Pokud jste žena, je to: ’226 minus Váš věk’, pokud jste muž, je to ’220 minus Váš věk’. Výsledné číslo udává počet tepů za minutu.

Pro ideální výsledky provádějte kardio cviky 2-4 x týdně 40 – 60 minut a posilování alespoň 1x týdně.

3) Pokud cvičíte kardio cviky podle doporučení a přesto se Vám váha nesnižuje, ani postava se nezlepšuje, pak je na vině pravděpodobně zpomalený metabolismus, porucha některého z vnitřních orgánů (např. štítné žlázy) nebo nevhodná strava. Zmíněné příčiny spolu mohou úzce souviset a bylo by nezodpovědné zde dávat nějaké obecné rady, protože případ od případu se liší.

Takže pokud již 3 týdny provádíte kardio cviky (alespoň 2x týdně), poupravili jste ídelníček a přesto se nic neděje, něco ve Vašem organismu nefunguje tak, jak má. Rozhodně nevyřešíte situaci tím, že zdvojnásobíte úsilí nebo přestanete jíst!!! Mrkněte na ostatní tipy ;)