Hubnutí a formování bříška

25.01.2013 10:55

1. Posilováním svalstva v oblasti břicha spalujeme tuk na břiše.

Toto jednoduše není pravda. Při cvičení sice dochází ke spalování tuku, ale nelze ovlivnit, odkud se bude tuk přednostně spalovat.

2. Nadměrně velké břicho je vždy znak nadváhy.

Původ příliš velkého břicha může být špatné držení těla, zvětšený objem trávicího ústrojí nebo přebytečná voda… čili problém se nemusí nutně vyřešit samotným snižováním váhy.

3. Přestat jíst nebo agresivně snížit porce.

Výrazně snížit porce nebo dokonce přestat jíst Vám při hubnutí příliš nepomůže, neboť Váš organismus tuto situaci vnímá jako nouzový stav a sníží přirozenou spotřebu kalorií. Takže nakonec hubnete jen velmi pomalu a za cenu možného poškození zdraví.

Jaké cviky jsou ideální pro formování přitažlivého břicha?

a) Posilováním břišních svalů tuk na břiše můžete spálit a nemusíte. Čeho však určitě dosáhnete, bude lepší zformování a plochost břicha.

Na univerzitě v San Diegu byly prováděny testy jednotlivých cviků na břišní svaly. Jako nejefektivnější se ukázalo ležení na zádech a pohyby nohou jako při jízdě na kole. Toto cvičení formuje břišní svaly2,5 krát efektivněji než běžné sed-lehy.

b) Nejlepší pro spalování tuku je pohyb v delších časových úsecích na 60 % tepové frekvence. Časem se tedy tuk začne spalovat i z oblasti břicha. Konkrétní příklady cviků na břicho najdete v článku Cviky na břicho.

Dvě výše popsané formy pohybů Vám pomohou zbavit se tuku na břiše a vytvarovat přitažlivé svaly.

Ale mohu si být jistý(á), že při hubnutí zhubnu tam, kde opravdu potřebuji?

Při klasickém hubnutí „na vlastní pěst“ nebo pomocí obecných rad bohužel nelze zaručit, že nezhubnete pouze na určité části těla a jiná část (např. břicho) bude mít stále příliš mnoho tuku.

Abyste získal(a) opravdu rovnoměrnou postavu, musí Vaše strava při hubnutí obsahovat optimální poměr živin pro Váš organismus.

Původ všech problémů s nerovnoměrnou postavou je snaha vyřešit komplikovaný zdravotní problém (nadváhu) svou hlavou nebo s pomocí rad z časopisu.

Je to jako kdybyste se chtěl(a) vyléčit z angíny. Nepomůže Vám ani sebesilnější vůle nebo nějaké obecné rady. Pomůže Vám pouze rada od Vašeho trenéra.